Succesvol gebruik KoersKaart tijdens training – ook voor jouw OR?

Succesvol gebruik KoersKaart tijdens training – ook voor jouw OR?

De KoersKaart tijdens een training gebruiken? Goed idee! Onlangs werkten we hier met enkele ondernemingsraden mee. Het werkte prima, precies waar het voor bedoeld is: koers uitzetten. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

De SER ontwikkelde samen met De Koers de KoersKaart ‘Medezeggenschap op de kaart’. Het draait om samen met elkaar de strategie van de OR te bepalen.

Ganzenbord?

Het heeft iets weg van een bordspel: zo is het in ieder geval vormgegeven. Je volgt stap voor stap een aantal blokken. Vragen over specifieke OR-thema’s leggen de waarden van de OR bloot. Zo biedt de KoersKaart spelenderwijs een steun in de rug: het wordt vanzelf duidelijk wat je belangrijk vindt. En vervolgens bepaal je van daaruit de strategie binnen de eigen organisatie.

Vanzelf?

De KoersKaart suggereert voor zichzelf te spreken: in een paar uurtjes zou je als OR je koers uit kunnen zetten. In de praktijk blijkt het niet altijd ‘vanzelf’ te gaan. De eerste stappen gaan wel redelijk vlot: dan gaat het om zaken in kaart te brengen. Waar het op keuzes maken aankomt blijkt het lastiger. Sommige ondernemingsraden komen daar zelf uit; in sommige situaties blijkt een begeleider nodig.

Inspiratie door ervaringen van elders

De lastigste stappen in de KoersKaart blijken het komen tot concrete voornemens: wat wil je als OR gaan doen, los van wat er toch al op je bordje komt? Welke speerpunten kies je? Waar ga je voor? Tijdens de trainingen lukte het goed om tot keuzes te komen. Inspiratie door ervaringen van andere ondernemingsraden hielp goed om koers te bepalen: wat zijn haalbare doelen? Hoe kom je tot realistische resultaten?

Koers bepalen, koers houden

De KoersKaart is een prima hulpmiddel om als OR je richting te bepalen. Natuurlijk kun je het zelf proberen: hij is beschikbaar via De Koers. Neem dan een paar uur naast de reguliere vergadering om de (eerste) steppen te zetten. Wil je een stapje verder gaan, en misschien nog andere thema’s er bij betrekken? Maak het dan onderdeel van een training of ‘heisessie’. We helpen je graag!


Wij zijn experts in besluitvorming

Wij helpen je écht invloedrijk te zijn

Aandacht voor belangen

Goed gevoel voor de praktijk