Invloed op Arbobeleid

Een frisse blik op Arbo: méér dan letten op regeltjes!

‘Arbo’ is meer dan het uitvoeren van een RI&E. Het is ook méér dan een lijst met na te leven voorschriften. Het gaat juist om structurele aandacht voor veilige omstandigheden en gezond gedrag in organisaties. En daar kan de OR invloed op uitoefenen!

In het kort

 • Nauwkeurig krachtenvelden in kaart brengen
 • Vaardigheden aanscherpen
 • Meer grip krijgen op krachtenvelden

Wegwijs in Arbobeleid

Je bent lid van een OR en je houdt je bezig met arbeidsomstandigheden. Je vindt veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu belangrijke en interessante thema’s. Je zoekt je weg in een woud van regels en voorschriften. Soms ervaar je dat collega’s het thema Arbo lastig vinden, je denkt dat er uit de RI&E meer te halen valt. Hoe kun je meer en effectiever werk maken van arbobeleid?

Kenmerken van de training

 • Eendaagse training
 • Krijg inzicht in de essentie van Arbo
 • Vind je weg in het woud van Arbobeleid
 • Een stappenplan om mee aan de slag te gaan.

Elementen van het programma

Je doet kennis op over de hoofdlijnen van de Arbowet. Je krijgt informatie en voorbeelden hoe arbobeleid praktisch uitgevoerd kan worden in de organisatie. En natuurlijk staan we stil bij de rol van de OR bij Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en het Plan van Aanpak.

We vertalen deze kennis naar hoe de OR een actieve rol kan vervullen bij arbobeleid. Met praktijkvoorbeelden gaan we in op verschillende mogelijkheden. Van invloed op de grote lijnen van het beleid, tot het mee helpen uitwerken van het Plan van Aanpak. En: do’s & don’ts bij de samenwerking met de preventiemedewerker, het deelnemen aan commissies als KAM, Arbo, VGWM, etc.

Dit zijn de belangrijkste onderdelen:

Wat is de essentie van de Arbowet?

Je ontdekt de kern van de Arbowet en waar het om draait bij preventie, veilig en gezond werken. Voorschriften en normen komen in perspectief te staan.

Welke rechten en plichten heeft de OR?

Je leert welke verregaande bevoegdheden de WOR en de Arbowet geven aan  de OR. En dat je als OR heel proactief kunt zijn bij arbobeleid.

Effectief omgaan met diverse betrokkenen

Je leert wat de OR kan, mag of moet met in- en externe betrokkenen, zoals de arbocoördinator, de preventiemedewerker, de arbo-arts en de arbodienst.

Concreet stappenplan

Je krijgt concrete handvatten om na de training meteen in de praktijk toe te passen. Zodat je effectief betrokken kunt zijn bij het arbobeleid in je organisatie.

Resultaat: beter wegwijs in Arboland, meer invloed als OR

Na de training Invloed op Arbobeleid  heb jij inzicht in hoe je effectief je weg weet te vinden op het terrein van voorschriften, beleid en regelingen.

 • Begrijp de wettelijke voorschriften op het gebied van arbeidsomstandigheden.
 • Krijg inzicht in de belangrijkste aandachtspunten bij ziekteverzuim- en re-integratiebeleid.
 • Weet wat de rol is van de werkgever, de leidinggevende, de HR-adviseur, de arbocoördinator, de preventiemedewerker, de arbodienst, de arbeidsinspectie en de medezeggenschap.
 • Krijg tools om als OR effectief invloed uit te oefenen op het ontwikkelen en toetsen van het arbobeleid.

Voor wie?

Voor OR-teams en -leden die werk willen maken van arbobeleid

‘Invloed op arbobeleid’  is er speciaal voor jou als je lid bent van een OR of een arbo- resp. VGWM-commissie. Je bent niet alleen op zoek naar kennis, maar wilt echt werk maken van arbobeleid. Je wilt ook weten hoe de OR actief betrokken kan zijn bij arbobeleid. En je wilt vooral zorgen dat ‘arbo’ niet alleen het voldoen aan regels is, maar juist een serieus werk maken van preventie en een gezond werkklimaat.

Data en inschrijven

Je kunt deze training volgen op de volgende data:

 1. Woensdag 12 januari
 2. Maandag 7 maart
 3. Vrijdag 6 mei
 4. Woensdag 29 juni
 5. Dinsdag 30 augustus
 6. Woensdag 19 oktober
 7. Maandag 5 december

Binnenkort kun je je online inschrijven. Je kunt je belangstelling alvast wel doorgeven: neem contact met ons op, ook voor verdere vragen!


Wij zijn experts in besluitvorming

Wij helpen je écht invloedrijk te zijn

Aandacht voor belangen

Goed gevoel voor de praktijk

Ontvang interessante blogs in je mailbox!

Een nieuwsbrief met de laatste ins- en outs over medezeggenschap, besluitvorming en personeelsmanagement. Blijf up to date.