Invloed op besluitvorming, training voor ondernemingsraden

Leer hoe je meer grip krijgt op het besluitvormingsproces in jouw organisatie en hoe je jouw visie effectief kunt presenteren.

In het kort

 • Inzicht in het besluitvormingsproces
 • Onderhandelingsvaardigheden ontwikkelen
 • Vergrote invloed op besluitvorming

Ontdek de verschillende facetten van het besluitvormingsproces

In een besluitvormingsproces spelen vaak veel meer mensen een (beïnvloedende) rol dan alleen maar de direct betrokken personen. Omgaan met (verborgen) agenda’s en belangen van anderen is van groot belang. Besluiten maken krachten los en roepen soms weerstand op, wat het beïnvloeden van besluitvorming vaak tot een uitdagend en complex proces maakt. Pitchen, lobbyen, debatteren en onderhandelen zijn hierbij essentiële vaardigheden. Het draait er bij deze training dan ook om het leren benutten van netwerkmomenten en het vergroten van invloed.

Kenmerken van de training

 • Als uitgangspunt een 2-daagse training;
 • Combinatie van bewezen theorie en veel oefenen;
 • In deze training word je écht uitgedaagd om jouw vaardigheden in de OR verder te ontwikkelen.

Elementen van het programma

Dit zijn de belangrijkste onderdelen:

Communicatiemodel voor onderhandelen
Je maakt kennis met een communicatiemodel dat je kunt toepassen bij het uitoefenen van invloed tijdens formele en informele momenten van het overleg, onderhandelen en netwerken.

Formuleren van kernboodschappen
Je leert kort en krachtig jouw ideeën en voorstellen presenteren waardoor je anderen meekrijgt met jouw visie.

Inhoudelijke discussies
Het effectief voeren van inhoudelijke discussies is een essentiële vaardigheid. We gaan daarom oefenen met het vormen van standpunten, de kunst van het argumenteren en we werken aan het vergroten van je overtuigingskracht.

Besluitvormingsprocessen beïnvloeden
Je leert besluitvormingsprocessen te beïnvloeden en te sturen, zodat je meer grip op besluiten krijgt. Want met kennis en de juiste vaardigheden kun je de regie pakken, doelen bereiken en anderen overtuigen.

Het resultaat voor jou: effectief onderhandelen in elke situatie

Met de opgedane kennis en nieuwe inzichten ben je beter in staat om besluitvormingsprocessen te begrijpen. Je kent de noodzakelijke tips en trucs die leiden tot meer overtuigingskracht, en je weet hoe je doelen kunt realiseren terwijl je je connectie met je collega’s verbetert.

 • Begrijp de verschillende facetten van het onderhandelingsproces.
 • Verbeter je overtuigingskracht en breng je ideeën effectief over.
 • Verwerf meer grip op besluiten binnen je organisatie.
 • Haal meer resultaat uit jouw OR en werk op productieve wijze samen.

Voor wie?

Voor OR-teams en individuele leden die die meer inzicht willen in besluitvormingsprocessen.

 • Deze training is uitermate geschikt voor jou, wanneer je als OR-lid meer begrip wilt hebben over de werking van besluitvormingsprocessen, en wanneer je effectiever jouw ideeën wilt overbrengen naar je collega’s.
 • Wil je met de gehele OR gezamenlijk deze training volgen? Dat kan, hij is er bij uitstek geschikt voor! Het levert je als OR een extra resultaat op: strategieën om grip op besluitvormingsprocessen te krijgen. Neem contact met ons op, dan stellen wij de training in overleg met de OR op maat samen.

Neem voor meer informatie of een passend aanbod contact met ons op!

Schrijf je in voor deze training